כאשר גרים בבניין משותף, ישנם מצבים שונים בהם מתעורר הצורך לבצע בדק בית לבניין. בדיקה זו כוללת את כל האזורים המשותפים של הבניין, ומטרתה לגלות ליקויים שעלולים להשפיע על הדיירים מבחינות רבות.
5 מצבים בהם יש צורך בביצוע בדק בית בבניין משותף
- קניית דירה חדשה או יד שנייה – לפני שקונים דירה בבניין משותף, הבדיקה תספק מידע מפורט על מצב הבניין, הוצאות עתידיות על תחזוקה וסיכונים בטיחותיים פוטנציאליים.
- מכירה של דירה בבניין משותף – הבדיקה תאפשר שקיפות מלאה של מצב הבניין ועשויה להשפיע על עלויות הדירה או להקל על ביצוע העסקה.
- קביעת פרמיות ביטוח – מצב הבניין עשוי להשפיע על קביעת פרמיות הביטוח, בהתאם לסיכונים ולליקויים הפוטנציאליים.
- תחזוקה קבועה – ביצוע בדק בית לבניין מפעם לפעם, יעזור לזהות את הליקויים מבעוד מועד ולצמצמם את הנזק ואת עלויות התיקון.
- שיפוץ – כאשר רוצים לשפץ בניין משותף חשוב לגלות את כל הליקויים מראש, כדי לכלול אותם במסגרת השיפוץ.
מתי מבצעים בדק בית לבניין משותף חדש?
מומלץ לבצע את בדק הבית לבניין בשני מועדים שונים:
- לקראת סיום הבנייה, בעת הפרוטוקול הראשוני – ביצוע הבדיקה בזמן שהקבלן עדיין עובד בבניין, תאפשר לתקן את הליקויים שיימצאו בטווח הזמן המיידי.
- לקראת סיום שנת הבדק הראשונה – מומלץ לבצע בדיקה חוזרת לקראת סוף השנה הראשונה ממועד הבדיקה. זאת מכיוון שבשנה הזו עלולים להתגלות ליקויים כמו נזילות ורטיבויות בעיות בחניון וכדומה.
מה כולל בדק בית בבניין משותף?
מכיוון שמדובר בבדיקה יסודית של הבניין, ישנם אלמנטים רבים שנכללים בבדיקת בדק בית. ביקורת מבנים מסוג זה מחייבת מקצועיות ושימוש במכשור מתקדם, על מנת לגלות כל ליקוי, בלאי, חוסר או תקלות פוטנציאליות שעלולות להתרחש בכל האזורים המשותפים בבניין. אלה יכולים להיות בין היתר לובי הכניסה, לובי קומתי, חניונים, אזורי פיתוח סביבתי, גג ועוד. הנה כמה מהליקויים שעלולים להתגלות בסוג זה של ביקורת מבנים:
- סדקים – בדק בית יכול לזהות סדקים בקירות, ברצפה או בתקרה. לעיתים אלה סדקים קוסמטיים בלבד, אך לעיתים הם עלולים להעיד על בעיה מבנית משמעותית. לכן חשוב שהבודק יאבחן את הסדק ואת הסיבה להיווצרותו.
- רטיבות – אחד הליקויים המשמעותיים, שעלולים לגרום לנזקים נרחבים. לעיתים הרטיבות נסתרת מהעין, ורק בדיקה באמצעות מכשור ייעודי יכולה לזהות אותה. חשוב לזהות את מקור הרטיבות, כדי שניתן יהיה לטפל בבעיה מהיסוד.
- ליקויים באינסטלציה – אלה יכולים להיות למשל נזילות, סתימות בביוב או חלודה בצנרת, שגם הם עלולים להוביל לנזקים משמעותיים ולעלויות גבוהות עבור התיקון.
- בעיות במערכת החשמל – מערכת החשמל בבניין משותף, במיוחד כאשר הוא חדש, היא מערכת מורכבת. יש לבדוק אותה בקפידה, משום שליקויים בחשמל עלולים להיות מפגע בטיחותי.
- בעיות איטום ובידוד – פעמים רבות לחות ועובש נגרמים כתוצאה מבידוד לקוי של קירות, דלתות וחלונות.
- ליקויים חיצוניים – במהלך הבדיקה עלולים להתגלות ליקויים כמו כתמים, בעיות ריצוף, מדרגות רופפות, סדקים בקירות ועוד. אמנם אלה נחשבים לליקויים פחות מהותיים, אך חשוב לזכור שהנראות של הבניין לא משפיעה רק על איכות החיים של הדיירים אלא גם על שווי הדירה שלהם.
- אי עמידה בתקנים ובהיתרים – כמו במקרה של בית פרטי, גם בניין משותף צריך לעמוד בתקנים מסוגים שונים, ולהיבנות בהתאם להיתר הבנייה שהתקבל מהרשות המקומית.
מי מוסמך לבצע בדק בית לבניין?
כדי להיות בטוחים שבדק הבית יתבצע בצורה המקצועית ביותר ויגלה את כל הליקויים הקיימים והפוטנציאליים, חשוב לוודא שהבודק הוא מהנדס בדק בית מורשה, בעל ניסיון בבדיקות מסוג זה. מהנדס בדק בית כזה יכיר את כל התקנות הרלוונטיות, יזהה ליקויים בעין מקצועית וישתמש במכשור מיוחד כדי לגלות ליקויים נסתרים כמו רטיבויות, נזילות פנימיות או סתימות בביוב.
שחר בדק בית – בדיקות מקיפות לבניינים משותפים
לאיתור של ליקויי בנייה בבניין משותף יש חשיבות גדולה מבחינות שונות, כגון: איכות החיים של הדיירים, נראות הבניין וסביבתו, בטיחות המבנה ושווי הדירות. משום כך מומלץ לבצע בדק בית קפדני ומקצועי לכל בניין חדש ובמקרה הצורך, גם לבניינים ישנים יותר.
המהנדסים המוסמכים והמנוסים שלנו יוכלו לבצע עבורכם את הבדיקה המקיפה ביותר, שכוללת את כל ההיבטים הרלוונטיים והמערכות השונות של הבניין. בתום הבדיקה תקבלו חוות דעת מקצועית, שכוללת פירוט מלא על כל ליקוי. בנוסף, הדוח כולל הצעות קונקרטיות לאופן התיקון והערכה של העלויות שהוא דורש.
אם אתם זקוקים לבדיקה של בניין משותף, נשמח להעניק לכם שיחת ייעוץ ראשונה חינם ולענות על כל שאלה בטלפון 055-3186883